onsdag 11. april 2012

Turmat

Undrar meg over kor mykje mat ein treng å ha med seg på tur. Ein klassikar til frukost er havregraut. Heilmjølkspulver gjer susen for smaken! Ispedd olje/smør, nøter/rosiner og syltetøy kan ein fint koma opp i over 1000 kcal. Å eta ein solid frukost gjev ein god start på dagen. Havregryn ligg lenge i magen og er supersunt i følgje kosthaldsekspertane her på huset.

Både om morgonen og om kvelden kan ein laga noko varmt. Til kvelds kan ein slå til med tre retters middag. Då kan tomatsuppe vera ein fin forrett (masse antioksidantar) og Real turmat som hovudrett dersom vekt er viktig. Til dessert er solbærtoddy bra sidan ein då får tilfredsstilt c-vitamin behovet.

På turen over Hardangervidda erfarte eg at 1000 kcal mellom frukost og middag er for lite. For min del må eg iallfall ha 1500 kcal. Med 2000 kcal vil eg framleis gå ned i vekt i løpet av turen, men greia meg godt. Å kombinera høgenergibrød (sjå tidlegare innlegg for oppskrift) med spekepølsa gjev den rette blandingi av næringsstoff, men det er viktig å drikka ved sidan av. Energibar er eit bra supplement. Dette er lettvint mat som eignar seg godt når ein forflyttar seg fordi det tek kort tid å eta.

Ein slik kombinasjon av mat vil gje mykje fiber, relativt mykje feitt i høve til karbohydrat samt eit jamnt tilsig av protein. Eit høgt innhald av feitt er bra sidan feitt inneheld over dobbelt so mykje energi som dei andre energigjevande næringsstoffi. Ein vil òg få nok vitamin, med unnatak av vitamin D, men når ein er so mykje ute vil truleg også D-vitamin behovet dekkjast. Forresten so gjer det neppe stor skade om ikkje vitaminbehovet er dekt på turar som er kortare enn to veker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar